perjantai 26. elokuuta 2016

Jane Austen: Emma

Jane Austen: Emma
462s

Jane Austenin romaani Emma on yhteiskuntasatiiri vanhasta kunnon Englannista.
Teosta pidetään Austenin pääteoksena. Kuvaukseltaan monipuolisena ja värikkäänä se käsittelee 1700-luvun
Englantilaista yhteiskuntaa useammalta tasolta.

Luin tämän kyseisen kirjan tämän vuoden kevätpuolella lukion äidinkielen yhtä kurssia varten, ja osa tästä postauksen tekstistä on otteita omasta esseestäni, jottei tarvitse kirjoittaa samoja asioita uudelleen.Emma on Jane Austenin vuonna 1815 julkaisema romaani, joka kuuluu Austenin tunnetuimpiin teoksiin. Alkuperäinen teos on englanniksi.

Koska kirja on julkaistu niin kauan aikaa sitten, on kielikin sen mukaista: henkilöiden puheet ja keskustelut ovat vanhanaikaisen tyylisiä, ja sitä oli hieman erilaisempaa lukea kuin nykykirjallisuutta – toki tällainen henkilöiden puhetyyli on tullut ilmi Austenin muissakin teoksissa, joskin Emman puhetyyli oli muihin kirjoihin verrattuna mielestäni helpompaa lukea.

Kirjan päähenkilö on herraskartanossa asustava nuori nainen nimeltä Emma. Emma on katsonut asiakseen järjestää monelle tuntemilleen ihmisille hänen mielestään hyviä ja ainoita oikeita avioliittoja. Lopulta Emma kuitenkin huomaa, ettei avioliittoon ihmisten järjestäminen eikä myöskään tunteiden johdatteleminen olekaan niin helppoa, mitä hän aluksi luuli. Lopulta Emma löytää myös itsensä haaveilemasta omasta avioliitosta. Lisäksi Emma on ottanut tehtäväkseen tehdä ystävästään maalaistytöstä Harrietista kunnon aatelisen.

Kirjan henkilöt on kuvattu teoksessa hyvin tarkasti, huolellisesti ja yksityiskohtaisesti – pystyin kuvittelemaan mielessäni suuren osan hahmoista ja eläytymään niihin. Varsinkin Emmaan, joka on kirjan päähenkilö. Henkilöt rakentuvat teoksessa pienistä asioista kuten eleistä, sanoista ja jopa katseista saa jonkinlaisen kuvan hahmosta.

1700-luvun yhteiskunnallinen tarkka luokittelu tulee myös kirjassa hyvin esille. Emma kuuluu tähän korkeampaan luokkaan ja on ylpeä siitä. Ja kun Emma tapaa maalaistytön nimeltä Harriet, on hän ottanut tehtäväkseen nostaa tämän itsensä kanssa yhtä korkealle tasolle. Maalaisten ja korkea-arvoisten ihmisten väliset erot tulevat kirjassa hyvin esille esimerkiksi Emman ja Harrietin välisissä keskusteluissa ja siinä, miten Emma Harrietia ja tämän elämää kommentoi ja arvostelee.

Jane Austenin Emmassa huomion kiinnitti myös se, miten teoksessa kuvailtiin esimerkiksi Emman ja rouva Westonin syvää läheisyyttä. Se tuotiin esiin keskusteluin: he pystyivät keskustelemaan toistensa kanssa niin elämän pienistä kuin myös suurista asioista ja he jakoivat toistensa kanssa kaikki ajatuksensa ja viihtyivät toistensa seurassa. Ja vaikka Emman kotiopettajatar muuttikin pois, arvostaa Emma häntä silti ja tahtoo olla hänen läheinen ystävänsä. Pidin itse Emman lisäksi erityisesti juuri rouva Westonista.

Kirjasta jäi päällisin puolin yhteiskunnallinen vaikutelma. Kirja auttoi ymmärtämään ja opetti tietämään lisää 1700-luvun yhteiskunnasta ja sen luokkajaosta. Myös romantiikkaa kirjassa oli, eikä huumoria ei oltu unohdettu, mikä väritti mukavasti kirjan tapahtumia. Ja vaikka kirja olikin melko pitkä, jaksoi sen silti lukea loppuun saakka ja kiinnostus pysyi koko kirjan ajan, vaikka tällaiset vanhasta ajasta ja yhteiskunnasta kertovat kirjat ovat minulle hieman poissa omalta suosikkialueeltani.

Kirja osasi myös yllättää: Emma, joka niin hanakasti oli luomassa toisten ihmisten avioliittoja, ryhtyi itsekin pian haaveilemaan avioliitosta ja meni vieläpä naimisiin ihmisen kanssa, jonka oli tuntenut koko elämänsä ajan ja jonka aiemmin oli luullut menevän naimisiin ystävänsä Harrietin kanssa. Yllätyksiltä ei siis voitu välttyä. Ja Emmakin sai oppia tunne-elämästä: avioliitto ja tunteiden johdattelu ei ollutkaan niin yksinkertaista kuin Emma luuli. Ja muuttuipa tytön mieli avioliitostakin, kun hän rakastui itse ja meni naimisiin.

 Kirjasta jäi melko hyvä maku suuhun siitä huolimatta, ettei se kuulunut erikoisalaani. Silti se oli ehkä kuitenkin fantasiaa ja romantiikantäyteistä kirjallisuutta rakastavalle hieman pitkästyttävä varsinkin, kun sivumääräkin oli lähes 500 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti